Voorbeelden kettingen
Start Omhoog Mijn winkeltje Wat is kettelen? Tips voor het dragen Gastenboek Voorwaarden
Start Tashangers Dameskettingen Armbanden Doe het zelf maak pakketten Oorbellen Cadeaubon Bruidssieraden Nieuwsbrief Kettelen

Dhzp kettingen Dhzp armbanden Dhzp oorbellen Dhzp diversen Dhzp tashangers Voorbeelden kettingen Kinderfeestje/Meidenfeest Workshop sieraden maken Uitverkochte DHZP

Op deze pagina zie je enkele tips en voorbeelden om zelf sieraden te maken.

Heb je zelf een probleempje en lukt iets je niet bij het maken van een sieraad. Laat dit mij dan weten via het gastenboek. Wie weet kan ik je weer op weg helpen.


Foto 1
Kort/lang ketting 

Foto 2
Kort/lang ketting

Foto 3
Ketting Punniken 

Foto 4
Ketting haken

Foto 5
Magneet Ketting 

Foto 6
Magneet Ketting 

Foto 7
Gekettelde Ketting 

Foto 8
Armband Jasseron 

Foto 9
Armband kettelen 

Foto 10
Stropdas ketting kettelen 

Foto 11
Een voedingsarmband! 

Foto 12
Geregen met 2 draden 

Foto 13
Een poppetje kettelen

Foto 14
Zelf glaskralen maken

Foto 15
Armband gemaakt van een restant glaskralen

Foto 16
Strak om de hals zittende ketting

Foto 17
Rijgen met glaskraaltjes
3D

Foto 18
Rijgen met glaskraaltjes
3D

Hieronder zie je de uitleg van de verschillende technieken.

 

Foto 1

Voorbeeld ketting lang 
Foto 2

Voorbeeld ketting kort

Uitleg kort/lang ketting zelf maken:
Kort/lang ketting op verschillende manieren te dragen!

Neem 2 suede veters. Gebruik 2 veterklemmen. Bevestig beide uiteindes aan 1 veterklem. Neem een kettelstaafje en combineer deze met kralen. Dit kettelstaafje bevestig je mbv een ringetje aan de veterklemmen. Gebruik 1 grote ring. Maak het kettelstaafje vast aan deze grote ring.
Aan de grote ring bevestig je 5 bedels. Je kunt ook dubbele hangers als 1 bedel maken. En 1 bedel extra is een sluiting. Dit kan een sluiting van een tashanger zijn of een grote karabijnsluiting.
Als je de sluiting gewoon als bedel laat vallen tussen de andere bedels dan heb je dus een lange ketting. Zie foto 1

Als je de sluiting vast maakt aan de lus van de ketting kun je de ketting dus als een korte ketting kunt dragen. Zie foto 2

Extra tips bij deze ketting:
Heb je een kraal waar je de nietstift zo helemaal door kunt trekken dan is het oogje van de kraal te groot.
Dit kun je oplossen door een kleiner kraaltje onder de grote kraal op de nietstift te zetten. Ik gebruik hier zelf regelmatig pailletjes voor. Rijg er dan wel meerdere tegelijk op de nietstift. Meestal gebruik ik er 4 tegelijk. Dan houdt dit de kraal goed tegen. Nog een voordeel is dat de pailletten in verschillende kleuren te koop zijn en ze dus altijd mooi op je werkje zijn af te stemmen. In de meeste gevallen gebruik ik wel de zilverkleurige pailletten..

Het oogje dat je net hebt geketteld trek je zo weer door de kraal. Het gekettelde oogje is dus te klein. Als je nog genoeg ruimte op de stift hebt dan buig je het oogje opnieuw. En dan op het dikkere stuk van de tang. Heb je geen ruimte om het oogje groter te maken dan kun je een groter extra ringetje aan het gekettelde oogje vastmaken.

Het bedeltje komt niet mooi te hangen en draait steeds de verkeerde kant op. Dit komt doordat het gaatje in de bedel dan net verkeerd in de bedel zit voor de ketting die je gemaakt hebt. Dit kun je oplossen door een extra ringetje te gebruiken aan de bedel waardoor de bedel een kwartslag draait.

Foto 1

lang snoer
Foto 2

Voorbeeld ketting lang
Foto 3
Voorbeeld ketting kort

Rijg een snoer kralen (80 cm) met geplastificeerd metaaldraad. Als je
zware kralen gebruikt, gebruik dan 2 metaaldraden tegelijk als rijgdraad. Gebruik aan het uiteinde van de draden een kalotje en een knijpkraal. Mocht je geen kalotje op voorraad hebben maak dan van de draden een lus en zet deze in een knijpkraal vast.
Bevestig tussen de kralen op verschillende plaatsen ringetjes en 1 extra
slotje. Gebruik ook bedeltjes tussen de kralen door. Aan het slotje wat
tussen de kralen zit bevestig je ook een bedeltje. Waardoor het slotje
niet zo opvalt als je de snoer als lange ketting draagt.

Zo heb je een ketting die je als lang snoer (80 cm) kunt dragen. Zie foto 2

Of een korte ketting! Door de sluiting van het eind van de snoer ergens
aan een ring tussen de kralen te bevestigen. Dan kun je het slotje wat
tussen de kralen zit gebruiken voor aan de stelketting om je nek. Zie foto 3

Extra tips bij deze ketting:
Het bedeltje komt niet mooi te hangen en draait steeds de verkeerde kant op. Dit komt doordat het gaatje in de bedel dan net verkeerd in de bedel zit voor de ketting die je gemaakt hebt. Dit kun je oplossen door een extra ringetje te gebruiken aan de bedel waardoor de bedel een kwartslag draait.

Dan is dit apparaatje een goeie uitvinding!!!
De Bead-O-Matic:
Alle kleine kraaltjes doe je in de onderste paarse bak.
Het is eigenlijk een hele grote naald in de vorm van een spiraal die door deze bak draait en waar de kralen op de grote naald geduwd worden. En aan het eind van de naald zit de draad in een oogje. En mbv het draaien komen de kralen via de spiraal naald op je draad. Het werkt grandioos!!

Te koop bij de meeste grote speelgoedzaken. De mijne heb ik bij Toys R us gekocht voor maar 10 euro!!! Terwijl hij normaal dus 25,95 euro kost!!!! Dus ga er voor op pad!

Er zitten ook nog 2400 kleine kralen bij... of we er zelf al niet genoeg hebben... hihi
Je moet alleen op de grootte van de kralen letten. Ze mogen niet te klein zijn. En ook weer niet te groot.
Als de kralen ongeveer 2 a 3 mm groot zijn dan gaat dat perfect in de bead-O-Matic.
Maar doordat deze kraaltjes er bij zitten heb je ook meteen de maat van de kralen die je er het beste in kunt gebruiken. 

De Bead-O-Matic

handig om lange snoeren mee te rijgen
De Bead-O-Matic

Voorbeeld hoe de doos er uit ziet!

 

Nog een leuke methode is om een ketting te haken!!
Benodigdheden:

Allereerst moet je dan ook een lang snoer rijgen. 
Ik gebruik hiervoor altijd een nieuwe rol van geplastificeerd metaaldraad. Rijg daar de kralen op. Rijg ongeveer een meter kralen op de draad.
Voor de bruine en groene ketting heb ik een patroon van 10 kralen gebruikt die ik 12 keer op de draad heb geregen.
Gebruik haaknaald nr 2,5. 
Maak een knoop met de draad op de haaknaald. 
Haak eerst 2 ogen gewoon met alleen het metaaldraad. Neem dan een kraal en maak weer een oog. Haak weer 2 ogen en pak voor de volgende haak weer een kraal mee. Hierdoor krijg je het leuke springerige effect zoals onderstaande voorbeelden. Doordat je aan het begin een stukje draad hebt en aan het eind ook kun je de uiteindes aan elkaar verbinden met een knijpkraal. 
Doordat je aan het begin een stukje draad hebt en aan het eind ook kun je de uiteindes aan elkaar verbinden met een knijpkraal. Door het ene uiteinde (schuif daar een knijpkraal op) door het eerste haakoogje van het andere uiteinde te halen. Maak dan een lus en haal dit door de knijpkraal en knijp de knijpkraal dicht. Het overtollige draad kun je wegknippen.
Je zult merken dat de ketting een soort elastiek is geworden. Je kunt de ketting dus over je hoofd aantrekken en hij springt gewoon weer terug in zijn vorm (zie nr 001 en 002).
Je kunt ook het overige draad gebruiken om daar weer een stel kralen over te rijgen en daar dan een schakelketting aan vast te maken. Door de schakelketting is de ketting ook op allerlei lengtes te dragen.
 Zie nr 003, 004 en 005.

Extra tips bij deze ketting:
Heb je het probleem dat de draad na het haken niet opkrult, dan heb je te zware kralen gebruikt. De kralen maken het gehaakte stuk te zwaar waardoor de draad weer strak wordt getrokken door het gewicht van de kralen. Als je het gehaakte werkje uiteindelijk dubbel in elkaar draait (zodat de 2 draden in elkaar draaien) zul je zien dat het wel weer mooier in elkaar draait. Hierdoor wordt je stukje ketting dus wel korter en zul je met een stuk schakelketting moeten werken om je ketting af te werken. Of mocht je nog voldoende kralen en draad hebben dan extra kralen op de draad rijgen zodat je een langer stuk kunt haken.

Het gehaakte deel wordt niet zo mooi vol. Ook dan kun je het haakwerk dubbel in elkaar laten draaien. Zie eerste punt hierboven.

Uitleg haaktechniek met filmpje

Ketting haken 001
Ketting haken 002
Ketting haken 003
Ketting haken 004
Ketting haken 005

 

Een magneetketting blijft ook altijd leuk om te maken.


Foto 5
Magneet Ketting 
methode kettelen

Foto 6
Magneet Ketting
methode rijgen en kettelen 

Foto 5 is een magneetketting waar je meerdere losse magneetkettels voor maakt. Hierdoor kun je de middelste magneet hanger steeds verwisselen.

Foto 6 is een magneetketting die je als een Y vorm om je hals klikt. Maar je kunt zoiets ook maken met aan beide uiteindes ook nog magneetkralen zodat je de ketting zo kunt wikkelen en vastklikken hoe je maar wilt. Ik draag zelf graag Y vormige kettingen vandaar dat ik dit model gemaakt heb.

 


Foto 10
Stropdas ketting kettelen 

Deze stropdasketting is met glasparels gemaakt van 8 mm groot (50 stuks). Je kunt er ook voor kiezen om plastickralen te gebruiken. De ketting wordt anders toch best zwaar. We beginnen linksonder van de stropdas. Dus met de schuine kant. Kettel 5 kralen aan elkaar. Op de 2 e en 3e schakels zet je nog een gekettelde kraal. Kettel nu een kraal vast aan de eerst gekettelde kraal en doe deze door het oogje van de gekettelde kraal die je op de 2e schakel hebt vastgezet. Je moet het zo kettelen dat je bij alles een kruisje geketteld ziet (behalve op de randen dan). Het handigste is ook dat je diagonaal ketteld. Dus zowel diagonaal naar links en naar rechts de kralen kettelen. Het patroon van de stropdas zie je al vrij snel ontstaan. Mijn 4 grote zirkonia kralen die als soort knoop van de stropdas fungeren hebben per kraal 2 gaten. Hierdoor kan de stropdas zelf aan 4 ringen komen te hangen. Waardoor hij mooi blijft hangen.
De snoer heb ik afgewerkt met dezelfde kleur glasparel maar dan van 6 mm groot.

 

 
Vergeet nooit meer wanneer je voor het laatst gevoed hebt!
Gebruik de voedingsarmband om de tijd en de kant waar je het laatst hebt gevoed te onthouden.
Hoe werkt de voedingsarmband?
Aan de voedingsarmband zitten 12 cijferkralen, deze staan voor de hele uren.
Tussen de hele uren zitten 3 kralen. Deze kralen staan voor een kwartier.


Zie bovenstaande foto!!! Op deze foto geeft de armband 6:45 uur aan!

Heb je om 7 uur gevoed, dan hang je de markeer bedel na de 7.
Heb je om 7:15 gevoed, dan hang je het bedeltje na het eerste kraaltje.
Heb je om 7:30 gevoed, dan hang je het bedeltje na het tweede kraaltje.
Heb je om 7:45 gevoed, dan hang je het bedeltje na het derde kraaltje.
Heb je om 8 uur gevoed, dan hang je het bedeltje na de 8.
Enz.
Als je borstvoeding geeft kun je ook bijhouden aan welke kant je het laatst hebt gevoed.
Heb je het laatst links gevoed, draag dan de armband om je linker pols.
Heb je het laatst rechts gevoed, draag dan de armband om je rechter pols.

Benodigdheden:
Spiraal draad (3 windingen)
39 kralen (gebruik niet al te zware kralen omdat de armband dan makkelijk van je pols schuift)
cijferkralen 1 t/m 12
1 karabijnslotje
1 ringetje
1 bedeltje als verplaatsbare hanger. 
2 bedeltjes om aan begin en eind van de spiraalband te hangen.
Het leukste is als het bedeltje ook iets met baby's te maken heeft. Zoals babyvoetjes, een kinderwagen, een speen of een fles.

Uitleg:
Maak aan het begin van het spiraaldraad een oogje (via de methode kettelen). Bevestig aan dit oogje een bedeltje.
Schuif nu eerst 3 kralen op het draad. Dan het cijfer 1. En dan weer 3 kralen. Het cijfer 2... enz enz.
Heb je alle 12 cijfers gebruikt en alle kralen erop geregen dan eindig je het spiraaldraad weer met een oogje. Let er wel op dat je nog wat ruimte laat tussen de kralen. De kralen mogen dus niet te strak tegen elkaar aan komen anders kun je het slotje met het bedeltje er niet meer tussen hangen.
Bevestig het bedeltje aan het slotje mbv het ringetje.

Naast cijferkralen zijn ook letterkralen te koop dus misschien dat je ook al meteen wat leuks kunt doen met de naam van de baby. Verwerk de naam van de baby als kralen die de kwartieren aangeven. Of vervang de 3 kralen waar je op het spiraal mee begint door de kralen van de naam.

 

  
Benodigdheden:

nylondraad 50 cm lengte
25 pareltjes 0,5 cm 
en 52 kleine kraaltjes
4 ringetjes
1 kalotje met een knijpkraaltje
2 stukjes jasseron schakelketting
1 slotje en een stelketting

UITLEG: 
Neem de nylondraad van 50 cm dubbel. Hierdoor krijg je een stukje van 25 cm met 2 draden.
Rijg nu 2 kleine kraaltjes. (1 kraaltje per draad) Deze vormen het begin waar je straks het ringetje tussen de 2 kleine kraaltjes plaatst om de jasseron schakelketting eraan vast te maken.
Rijg nu 1 pareltje van 0,5 cm over de draad (zie voorbeeld blauwe draad).
Neem nu de andere draad (groen in voorbeeld) en rijg deze door het gaatje van de kraal waar je vorige draad uit komt!
Rijg nu weer op elke draad 1 klein kraaltje.  Zie voorbeeld tekening hieronder voor verder. 
Trek elke keer de 2 draden goed aan.

Voorbeeldtekening hoe je moet rijgen!

Als je alle kralen geregen hebt. Eindig je het stukje met op elke draad 1 klein kraaltje.
Schuif nu het kalotje over beide draden met de knijpkraal en trek de draden goed aan waardoor je kralenstukje mooi aan sluit. Knijp de knijpkraal dicht. Knijp nu het kalotje ook dicht. Het overtollige draad knip je af.
Aan het kalotje bevestig je een ringetje waar je een stukje jasseron schakelketting aan vast maakt.
aan het andere eind van het kralenstukje bevestig je een ringetje tussen de 2 kleine kraaltjes. Aan dit ringetje bevestig het andere stukje jasseron schakelketting.
Bevestig nu het ringetje met het slotje en het ringetje met de stelketting.
De ketting is klaar.

 


Zo zie je maar.. komt een restant kralen toch nog van pas.. ik had in mijn kralenbak al mijn bruine kralen waar ik er nog maar een paar van had in 1 vak gedaan. Gecombineerd met wat zilverkleurige en beige kralen... hier het resultaat.

De 3 metalen verdelers die komen van de Xenos. En er zitten ook nog wat kleine bruine kraaltjes in verwerkt.
Ik heb geplastificeerd metaaldraad gebruikt. En elke draad bestaat uit 2 draden. Hierdoor kun je de kleine kraaltjes leuk dubbel verwerken. De armband is afgewerkt met een kapitelslot.

Als voorbeeld heb ik een foto van een Otazu armband uit de Margriet genomen. Je kunt maar ergens je inspiratie op doen he....

Wat heb je nodig:
3 metalen kraal verdelers
3 lange geplastificeerde metaaldraden
6 ringetjes
een kapitelsluiting
6 knijpkraaltjes
3 kalotjes
4 nietstiften
Diverse glaskralen

Hoe maak je de armband
Schuif over de 3 draden een ringetjes. Je neemt de 3 draden dubbel. En je trekt de draden door de ogen van de kraalverdelers. De ringetjes zorgen ervoor dat de draden op zijn plek worden gehouden. Rijg nu de kralen op het draad. Neem alle 3 de draden tegelijk mee met het opbouwen van de kralen. Hierdoor weet je precies welke kraal je ertussen moet doen om de juiste afstand te houden tot de volgende kraalverdeler. Heb je alle kralen en de kraalverdelers gebruikt dan eindig je alle 3 de draden met een knijpkraaltje. Schuif nu over de 3 draden  de kalotjes en de knijpkralen. De kalotjes vormen het einde van de armband. Aan de kalotjes bevestig je weer ringetjes. Aan het middelste ringetje aan beide kanten zorg je ervoor dat daar de kapitelsluiting aan vast komt. En aan de overige ringejtes kun je nog wat kralen combineren met een nietstift. Waardoor je leuke bedels aan het uiteinde van de armband krijt.
De armband is klaar.

Hieronder zie je nog een paar voorbeelden van dit soort armbanden... ze zijn echt heel leuk om te maken:


Wat heb je nodig:

10 zwart geplastificeerde metaaldraden. 

Diverse kleine glaskraaltjes

8 metalen kraalverdelers met 10 gaatjes

2 grote knijpkralen 3 tot 5 mm groot

20 kleine knijpkraaltjes

Werkwijze:
Rijg de 10 draden door de kraalverdeler.
Zorg dat je aan het uiteinde van elke draad genoeg draad over houdt om de ketting op maat te kunnen maken en om er het slotje aan vast te maken. Zo ongeveer 5 cm per draad.
Zet nu op alle 10 de draden een knijpkraaltje vast zodat de kraalverdeler nog maar naar 1 kant kan schuiven.
Rijg ongeveer 20 kralen op de draden. Let op dat de kraaltjes in grootte kunnen verschillen dus kijk als je de volgende kraalverdeler er op schuift of er nog een kraaltje bij of af moet.
Dit doe je bij alle kraalverdelers.
Zit de laatste kraalverdeler er op dan zorg je met de knijpkraaltjes er weer voor dat dit een mooi strak geheel blijft.
Nu gaan we de uiteindes afwerken.
Kijk eerst door de ketting om je hals te passen wat de lengte moet worden. Let er wel op dat je de stelketting altijd nog kunt gebruiken voor de exacte maat te krijgen.
Gebruik nu de grote knijpkraal waar je alle 10 de draden in rijgt. Zorg ervoor dat 1 draad terug gaat in de knijpkraal waardoor je het oogje voor het slotje kunt gaan maken. Knijp nu de knijpkraal dicht. Knip de overtollige draden kort achter de knijpkraal af. Zodat alleen het gemaakte oogje overblijft. Doe dit zelfde ook aan de andere kant.
Aan het ene uiteinde bevestig je mbv een ringetje het slotje en aan het andere uiteinde bevestig je mbv een ringetje de stelketting.
De ketting is klaar.


Rijgen met knijpkralen


Kralen zwevend maken doe je dmv kleine metalen knijpkraaltjes. Er komt een knijpkraaltje voor de kraal en na de kraal die je dan dicht knijpt en die op deze manier de kraal dus netjes op de plaats houden.

 


lieveheersbeestje geregen

Hanger verwerkt in een tashanger 

Wesphanger verwerkt in een tashanger 

Beestjes rijgen met glaskraaltjes in 3D vorm.

De rijgpatronen zijn bij mij te bestellen voor 2,50 euro per stuk inclusief verzendkosten. Bestel je er meer tegelijk dat kosten ze 1 euro per stuk.

Ga naar bestelformulier rijgpatronen


Rijgen met knijpkralen

Rijgen

Kettelen

Rijgen

Rijgen

Rijgen

Rijgen

Rijgen

Kettelen

Kettelen

Rijgen en vlechten

Kettelen

Rijgen en knopen

Kettelen

Met knijpkralen vast

Met knijpkralen vast

Kettelen

Rijgen

Rijgen

Kettelen

Kettelen

Kettelen

Kettelen

Kettelen

Kettelen

Armband Kettelen

Armband Kettelen

Armband Kettelen

Heb je zelf misschien een mooie ketting gemaakt en wil je die mij laten zien. Neem dan contact met me op via het contactformulier!

Handgemaaktesieraden dameskettingen.htm